Dlaczego warto stosować "compost tea"?

2018-10-04
Dlaczego warto stosować "compost tea"?

Istnieją dwa główne powody stosowania “compost tea”

- zaszczepienie życia na poziomie mikrobiologicznym w ziemi oraz/lub na liściach rośliny
- zapewnienie naturalnego nawozu dla roślin oraz mikro-życia znajdującego się w ziemi  

Sugeruje się aplikowanie wywaru z herbaty w każdej sytuacji w której roślina wskazuje niedobory lub jej ogólna kondycja nie jest najlepsza. W odróżnieniu od nawozów mineralnych / chemicznych herbata nie wpływa negatywnie na mikroorganizmy znajdujące się w ziemi, a wręcz wspomaga ich rozwój.

Wywar z herbaty w praktyce jest rozpuszczonym mixem nawozów pochodzących z extrakcji bakterii, grzybów, pierwotniaków oraz nicieni. Sam proces powstawania jest zbliżony do procesu powstawania piwa. Ważną częścią całego procesu jest zapewnienie ciągłego napowietrzenia roztworu. Doprowadzenie powietrza do roztworu hamuje rozwój niepożądanych bakterii które w bardzo gwałtowny sposób mogą zacząć rozwijać się w środowisku ubogim w tlen.  

Wywar powinien być przygotowany przez okres od 6 do 8 godzin, tak przygotowana “compost tea” będzie utrzymywała życie w doniczce przez długie miesiące.  

Ciekawostką jest że pomimo tego, że zalecane jest utrzymywanie stałej temperatury wywaru jego temperatura może naturalnie wzrosnąć wraz z rozwojem życia w wywarze.  

Korzyści płynące z stosowania wywaru z herbaty:
  • zapewnia lepsze utrzymanie wilgoci w ziemi,
  • zastosowanie prewencyjne, ochrona powierzchniowa przed niepożądanymi grzybami oraz chorobami,
  • poprawia wchłanianie się nawozów w ziemię, przez co pozwala zaoszczędzić na ilości stosowanych nawozów,
  • poprawia wchłanialność nawozów przez korzenie,
  • nawozi roślinę 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel