Curring
Czym jest curring?
Curring to proces powolnego suszenia i dojrzewania suszu roślinnego, najczęściej konopi, w kontrolowanych warunkach. Polega na utrzymywaniu odpowiedniej wilgotności i wentylacji, aby poprawić jakość, smak, aromat oraz trwałość końcowego produktu. Dobrze przeprowadzony curing pozwala zachować cenne związki aromatyczne (terpeny) i zapewnia łagodniejszy efekt końcowy.
Jak długo powinien trwać curring?
Zazwyczaj proces trwa od 2 do 8 tygodni. Im dłuższy curing (nawet do 12 tygodni), tym lepszy smak i aromat.
Jakie warunki wilgotności są idealne do curingu?
Optymalna wilgotność wewnątrz słoika to 58–62% RH (wilgotność względna).
Dlaczego trzeba „wietrzyć” słoiki (burping)?
Wietrzenie uwalnia nadmiar wilgoci i gazów, zapobiega pleśni oraz poprawia utlenianie i dojrzewanie suszu.
Czy mogę używać torebek Integra Boost do curingu?
Tak, ale najlepiej wspierać się również monitorowaniem warunków – np. za pomocą Cure Puck.
Jak rozpoznać, że curing został zakończony?
Po zakończeniu curingu susz jest równomiernie suchy, nie kruszy się zbyt łatwo, ma intensywny zapach i jest przyjemny w użyciu.